Máte rádi dobrodružství a zajímá vás, co se skrývá za hranicemi vašeho běžného jídelníčku? Pak byste měli určitě dát šanci islandské kuchyni! Když se řekne Island, nejspíš vám přijde na mysl především přírodní krása a ledovce, ale na tomto ostrově najdete také řadu nečekaných pochoutek. V našem článku vám přinášíme tipy na ty nejzajímavější islandské speciality, které určitě stojí za ochutnání. Tak neváhejte a připojte se k nám na gastronomické cestě plné překvapení!
Islandská kuchyně – více než jen klasická ryba s bramborami
Obsah Článku
Islandská kuchyně je plná překvapení a nečekaných chutí. Když si představíme, co ochutnat v Islandu, většinou nám jako první věc přijde na mysl ryba s bramborami. Ale to je jen začátek. Islandská kuchyně nabízí mnoho dalších delikates, které stojí za ochutnání.
Skýr – islandský jogurt
Skýr je tradiční islandský jogurt, který se vyrábí z kravského nebo ovčího mléka. Má hustou, krémovou konzistenci a výraznou chuť. Skýr je bohatý na bílkoviny a nízkotučný, což ho činí oblíbeným mezi sportovci a lidmi, kteří dbají na svou stravu. Skýr se často podává s ovocem, ořechy nebo medem.
Rugbrauð – tradiční islandský chléb
Rugbrauð je tradiční islandský chléb, který se peče v zemi. Chléb se vloží do důlku v zemi, přikryje se horkými kameny a nechá se péct po dobu několika hodin. Výsledkem je tmavý, těžký chléb s intenzivní chutí. Rugbrauð se podává s máslem nebo sýrem.
Hákarl – syrové maso žraloka
Hákarl je tradiční islandské jídlo, které se připravuje z syrového masa žraloka. Maso se nejprve nechá několik týdnů kvasit a poté se suší na slunci. Výsledkem je silně aromatické a nezvyklé jídlo s těžko popsatelnou chutí. Hákarl se často podává s kornoutem na koření.
Puffin – papoušek mořský
Puffin, neboli papoušek mořský, je oblíbené jídlo na Islandu. Má jemné, chutné maso a podává se obvykle pečený nebo smažený. Puffin je chráněný druh, ale v některých oblastech Islandu se stále loví a podává jako tradiční jídlo.
Islanské pivo
Islandské pivo je stále více oblíbené po celém světě. Islanďané mají dlouhou tradici výroby piva a nabízejí širokou škálu druhů. Islandské pivo je obvykle světlé a lehké, ale existují i tmavší a silnější druhy. Mezi nejznámější islandské pivovary patří Ölgerðin a Borg Brugghús.
Závěr
Islandská kuchyně nabízí mnoho zajímavých a nečekaných chutí. Ať už se rozhodnete ochutnat tradiční rybu s bramborami, jogurt skýr, syrové maso žraloka nebo puffina, určitě se na Islandu nenudíte. A když budete ochutnávat místní speciality, nezapomeňte si k nim dát i skleničku dobrého islandského piva.
Často Kladené Otázky
Co ochutnat v Islandu?
Islandská kuchyně je plná zajímavých a neobvyklých chutí. Pokud se chystáte na Island, určitě byste měli ochutnat tradiční pokrmy, jako je hákarl – zkvašený žraločí maso, nebo svið – vařená ovčí hlava. Kromě toho je ale na Islandu k dispozici také mnoho rybích specialit, například lahůdkové lososové steaky nebo krevety. Dále si můžete vychutnat vynikající zmrzlinu, kterou si mnoho lidí chválí.
Kde si v Islandu vychutnat místní speciality?
Na Islandu najdete mnoho restaurací, kde si můžete vychutnat místní speciality. Mezi ty nejlepší patří například restaurace Fiskfélagið v Reykjavíku, která je specializovaná na ryby. Pokud se chcete podívat do menšího města, můžete si zajít do restaurace Pakkhús v Húsavíku, která je známá pro své lahodné rybí pokrmy. Pokud hledáte něco tradičního, můžete si zajít do restaurace Þrír Frakkar v Reykjavíku, kde si můžete vychutnat tradiční islandskou kuchyni.