Portugalsko je známé pro svou neuvěřitelnou kuchyni, která se skládá z chutných a kvalitních surovin. Pokud se chystáte vydat se na cestu do této krásné země, určitě byste neměli vynechat návštěvu místních restaurací. A jak byste se mohli připravit na to, co vás čeká? Řešením může být tekré, tradiční portugalské pití, které se běžně podává v restauracích po celé zemi. Pokud chcete vědět více o tomto zajímavém nápoji a jak ho můžete využít v restauraci, neváhejte a přečtěte si náš článek a zjistěte, jaké jsou jeho největší výhody!
Využijte tekré v Portugalsku a ochutnejte místní kuchyni
Obsah Článku
Portugalsko je země plná kulinářských pochoutek. Pokud se rozhodnete navštívit tuto krásnou zemi, nemůžete si nechat ujít místní speciality. Jednou z nich je také tekře.
Co je to tekře?
Tekře jsou sépie, které se v Portugalsku používají při přípravě mnoha tradičních jídel. Jsou to hlavonožci podobní chobotnicím, kteří mají měkké tělo a osm chapadel. Tekře se často loví v Atlantském oceánu a jsou oblíbeným rybářským úlovkem.
Jak se připravuje tekře v Portugalsku?
V Portugalsku se tekře připravují mnoha způsoby. Nejčastěji se podávají grilované nebo smažené. Velmi oblíbeným jídlem je také „arroz de choco“, což je rýže s tekřemi. Tento tradiční pokrm se připravuje s rajčaty, cibulí, paprikou a olivami a je velmi chutný.
Pokud se rozhodnete ochutnat tekře v Portugalsku, určitě si je užijete. Jsou velmi chutné a mají jemnou chuť. Pokud vám nevyhovuje masitá strava, můžete si vyzkoušet i tekře v vegetariánských pokrmech, jako například v salátech.
Kde ochutnat tekře v Portugalsku?
V Portugalsku najdete mnoho restaurací, kde můžete ochutnat tekře. Nejlepší místo k ochutnání tekří je samozřejmě pobřeží, kde jsou tekře nejčastěji lověny. V mnoha přímořských městech najdete restaurace, které nabízejí tekře v různých variantách.
Pokud se chystáte do Lisabonu, určitě ochutnejte tekře v restauraci „Cervejaria Ramiro“. Tato restaurace je velmi populární a nabízí mnoho tradičních portugalských jídel. Pokud máte rádi mořské plody, nebudete zklamáni.
Závěr
Tekře jsou neodmyslitelnou součástí portugalské kuchyně. Pokud se chystáte do Portugalska, určitě si je nechte ujít. Vyzkoušejte je grilované, smažené nebo jako součást tradičních portugalských jídel. Až budete zpátky doma, budete si přát, abyste si mohli tekře opět vychutnat.
Často Kladené Otázky
Jak si objednat jídlo v restauraci v Portugalsku?
V Portugalsku se v restauracích nejčastěji nejprve usednete a vyčkáte, až k vám přijde obsluha. Poté můžete požádat o jídelní lístek, který může být buď papírový, nebo elektronický. Po výběru jídla a nápoje řekněte obsluze, co si přejete objednat. Pokud neumíte portugalsky, můžete použít angličtinu, kterou v turistických oblastech většinou ovládají. Po dokončení objednávky vám obsluha přinese jídlo a nápoje na stůl. Až budete hotovi s jídlem, řekněte „Conta, por favor“ (účet, prosím) a obsluha vám přinese účet.
Jak se chovat v portugalské restauraci?
V portugalské restauraci je důležité dodržovat určitou etiketu. Po příchodu do restaurace pozdravte obsluhu a požádejte o stůl. Pokud je restaurace plná, počkejte, až vás obsluha pozve k volnému stolu. Při objednávání jídla a nápojů nezapomeňte použít prosím a děkuji. Pokud si nejste jisti s výslovností v portugalštině, můžete použít angličtinu. Po dokončení jídla nezapomeňte říct „obrigado/a“ (děkuji) a požádat o účet. Pokud si ceníte dobrého servisu, můžete nechat obsluze spropitné ve výši 5-10% z celkové částky. Pokud si však nejste jisti, zda je spropitné v Portugalsku běžné, můžete se informovat u místních obyvatel nebo na internetu.