Víte, co všechno se skrývá v malém státě na jihu Evropy? Malta je nejen krásným ostrovním rájem, ale také místem, kde se můžete nechat unášet chuťovými vlnami. Pokud rádi ochutnáváte nové a netradiční pokrmy, pak byste si neměli nechat ujít náš dnešní článek. Představíme vám totiž nejlepší speciality, které Malta nabízí. A kromě toho se dozvíte i zajímavosti o místní kuchyni a tradicích. Takže, pokud chcete být připraveni na svou další cestu na Maltu, pokračujte v čtení!
Co ochutnat v Maltě: Prozkoumejte chuťová dobrodružství této mediteránské krásy
Obsah Článku
Mediterránská Malta je světově proslulá svými památkami, plážemi a kulturou. Ale co si můžete vychutnat na talíři? Malta nabízí bohatou a rozmanitou kuchyni, která kombinuje prvky ze středomořských, arabských a italských kuchyní. Pokud hledáte chuťová dobrodružství, Malta je místem, které stojí za návštěvu.
1. Fenkata – Maltézské králíčí ragú
Jedním z nejznámějších místních jídel je fenkata, což je ragú z králíka. Králík je marinován v červeném víně a kořeněným octem, poté se vaří s cibulí, rajčaty a olivami. Tento pokrm se podává s domácím chlebem a je oblíbeným jídlem na mnoha místech v zemi.
2. Pastizzi – Slané pečivo plněné ricottou nebo hráškovým pyré
Pastizzi jsou malé slané pečivo plněné ricottou nebo hráškovým pyré, které se podávají jako občerstvení nebo snídaně. Toto jídlo je levné a velmi populární mezi místními obyvateli. Nejlepší pastizzi najdete v malých pekárnách a stáncích na trhu.
3. Lampuki – Rybí specialita
Lampuki je rybí specialita, která se obvykle podává v období od srpna do listopadu, kdy je sezóna rybolovu. Tato ryba je obvykle grilovaná nebo smažená a podává se s salátem a domácím chlebem. Pokud milujete ryby, určitě vyzkoušejte lampuki.
4. Kinnie – Místní nápoj s chutí pomerančů a bylinek
Kinnie je místní nealkoholický nápoj s chutí pomerančů a bylinek. Tento nápoj se vyrábí z místních ingrediencí a má vynikající chuť. Je to skvělá alternativa k obvyklým sladkým nápojům a je oblíbeným nápojem mezi místními obyvateli.
5. Ftira – Maltský chléb
Ftira je tradiční maltský chléb, který se peče v peci na dřevo nebo uhlí. Tento chléb má křupavou kůrku a měkké středové těsto. Ftira se často podává s olivovým olejem, rajčaty a dalšími ingrediencemi jako občerstvení nebo předkrm.
6. Cisk – Místní pivo
Cisk je místní pivo, které se vyrábí na Maltě již od roku 1928. Toto pivo má osvěžující chuť a je oblíbeným nápojem mezi místními obyvateli i turisty. Pokud jste milovníky piva, nezapomeňte si vyzkoušet maltské pivo Cisk.
7. Imqaret – Dezert z datlové pasty
Imqaret jsou maltské dezerty z datlové pasty, které jsou obaleny v těstíčku a smažené. Tyto dezerty jsou sladké a křupavé a jsou oblíbeným občerstvením mezi místními obyvateli. Imqaret se často podávají s kávou nebo čajem.
Závěr
Maltézská kuchyně je plná chuťových dobrodružství, která stojí za to vyzkoušet. Od fenkaty po pastizzi až po imqaret, Malta nabízí bohatou a rozmanitou kuchyni, která kombinuje prvky ze středomořských, arabských a italských kuchyní. Pokud hledáte nové chuťové zážitky, Malta je místem, které byste neměli vynechat.
Často Kladené Otázky
Co ochutnat v Maltě?
Na Maltě se nabízí mnoho chutných specialit, které si určitě musíte vyzkoušet. Mezi nejznámější patří fenkata, což jsou malé křupavé pečené kousky těsta s ricottou, bruschetta s rajčaty a bazalkou nebo octem, rizoto s mořskými plody, míchaná vejce s klobásou a zeleninou zvaná ħobż biż-żejt (knedlíky s olejem a rajčaty) a mnoho dalšího. Pokud máte rádi víno, určitě si nenechte ujít místní Maltské víno, které se vyrábí z hroznů pěstovaných na skalnatých svazích.
Kde si mohu v Maltě vychutnat tradiční jídla?
Tradiční jídla lze najít v mnoha restauracích na Maltě. Doporučujeme navštívit města Valletta a Mdina, kde si můžete vychutnat autentické maltské speciality v historickém prostředí. Pokud preferujete menší restaurace, navštivte města Marsaxlokk a Birgu, kde můžete ochutnat čerstvé ryby a mořské plody připravené podle tradičních receptů. Nezapomeňte si předem zarezervovat stůl, protože mnoho z těchto restaurací bývá velmi oblíbených.