Vítáme vás mezi články o cestování! Dnes se podíváme do Lotyšska, země s bohatou historií, malebnými krajinnými scenériemi a světoznámou kuchyní. Pokud jste milovníky dobrého jídla a neváháte ochutnat nové chutě, určitě nechte tento článek ujít. Připravte se na výpravu do světa nevšedních chutí a zážitků!
Co ochutnat v Lotyšsku
Obsah Článku
Výlety za kulinářskými zážitky jsou stále oblíbenější. A Lotyšsko není výjimkou. Tato země nabízí mnoho tradičních pokrmů, které stojí za ochutnání. Přinášíme vám tedy náš průvodce po tom, co byste měli určitě v Lotyšsku ochutnat.
Smažený sýr
Smažený sýr je oblíbeným pokrmem v celé Evropě a Lotyšsko není výjimkou. Tento pokrm se skládá z vrstvy sýra obaleného v těstíčku a smaženého v oleji. Pokrm se podává s bramborovou kaší a různými omáčkami. V Lotyšsku je populární především ve fastfoodech a na stáncích rychlého občerstvení.
Rupjmaize
Rupjmaize je tradiční tmavý chléb, který se peče z celozrnné mouky. Tento chléb má charakteristickou kyselou chuť a používá se jako základ pro mnoho pokrmů, jako například chléb se sádlem a cibulí nebo chléb s uzeným masem a sýrem. Rupjmaize je také skvělou volbou pro snídani, kdy se podává s máslem a medem.
Skābeņu zupa
Skābeņu zupa je kyselá polévka, která se tradičně vaří v Lotyšsku během léta. Tato polévka se skládá z mléka, smetany, cukru a kyselé smetany. Do této směsi se přidávají bobule, jako jsou ostružiny nebo borůvky. Tento pokrm se podává studený a je skvělým způsobem, jak se ochladit v horkých letních dnech.
Maizes zupa
Maizes zupa je tradiční chlébová polévka, která se připravuje z rupjmaize. Tento pokrm se vaří s mlékem, cibulí, smetanou a kořením. Někdy se do této polévky přidávají také kousky uzeného masa nebo slaniny. Maizes zupa je skvělým způsobem, jak zužitkovat starý chléb a zároveň se najíst chutného pokrmu.
Šampinjoni „Grilēti“
Šampinjoni „Grilēti“ jsou grilované žampiony, které jsou oblíbeným pokrmem v Lotyšsku. Tyto žampiony jsou grilovány s olivovým olejem, česnekem a bylinkami. Tento pokrm se podává s chlebem a různými omáčkami. Šampinjoni „Grilēti“ jsou skvělou volbou pro vegetariány a milovníky grilovaných pokrmů.
Ķimeņu siers je tradiční sýr s kmínem, který se vyrábí v Lotyšsku. Tento sýr má silnou vůni a chuť kmínu a používá se jako přísada k mnoha pokrmům. Ķimeņu siers je skvělou volbou pro ty, kteří milují silné sýry a chuť kmínu.
Jāņi Siers
Jāņi Siers je tradiční sýr, který se vyrábí v Lotyšsku během svátků Jāņi. Tento sýr se vyrábí z tvarohu, smetany, cukru a sůl. Poté se přidávají různé bylinky, jako například řebříček nebo pampeliška. Jāņi Siers se podává s různými druhy chleba a je skvělým způsobem, jak si připomenout tradiční lotyšské svátky.
V Lotyšsku je mnoho dalších tradičních pokrmů, které stojí za ochutnání. Tyto pokrmy jsou skvělým způsobem, jak seznámit se s místní kuchyní a kulturou. Takže když se vydáte do Lotyšska, nezapomeňte ochutnat některé z těchto tradičních pokrmů.
Často Kladené Otázky
Co ochutnat v Lotyšsku?
Pokud hledáte zážitek pro své chuťové buňky, Lotyšsko nabízí mnoho lahůdek k ochutnání. Mezi nejznámější patří syr zvaný Jāņu siers, který se tradičně vyrábí v červnu během oslav svátku Jāņi. Dále pak klasický chléb zvaný rupjmaize, který je pečený z tmavé mouky a má typickou kůrku. Hodně se také konzumuje sleď, který se podává v různých podobách, jako například zavařený nebo syrový s cibulí. Nezapomeňte také na tradiční nápoj zvaný Kvass, který se vyrábí z chlebového kvasu a má osvěžující chuť.
Kde ochutnat tradiční lotyšské speciality?
Pokud se chystáte do Lotyšska a chcete si vychutnat tradiční speciality, můžete zavítat do některé z místních restaurací, jako je například Lido nebo Folkklubs Ala Pagrabs. Tyto restaurace nabízejí nejen tradiční jídla, ale také mnoho dalších specialit, které si zamilujete. Pokud chcete ochutnat něco autentického, můžete zkusit navštívit některý z místních trhů, kde najdete mnoho stánků s tradičními jídly a nápoji. A pokud máte rádi ochutnávky, můžete si objednat tzv. degustační menu, kde vám bude servírováno více druhů jídel a nápojů k ochutnání.