Ahoj! Plánujete letní dovolenou v Chorvatsku a stále nevíte, co byste měli vařit? Pokud se chcete dozvědět, jak si užít gastronomické zážitky na plné pecky, čtěte dál! V tomto článku vám přinášíme inspiraci na jídla, která jsou nejen chutná, ale také snadno připravitelná v letních podmínkách. Připravte se na množství receptů z čerstvých surovin, kreativní kombinace a zároveň tradice, které vám pomohou objevit skutečnou chuť Chorvatska. Tak neváhejte a pojďte s námi na chuťovou cestu!
Co vařit na dovolené v Chorvatsku?
Chorvatská kuchyně a její nejznámější speciality
Když si plánujete dovolenou v Chorvatsku, určitě se neobejdete bez ochutnání místní kuchyně. Ta se vyznačuje jednoduchostí a zároveň chutností. Mezi nejznámější speciality patří grilované ryby a mořské plody, zelňačka, štrukle a buchty.
Grilované ryby a mořské plody
Chorvatsko je obklopeno mořem, takže není divu, že se zde grilují ryby a mořské plody. Mezi nejoblíbenější patří tuňák, losos, krevety, mušle a chobotnice. Ty se grilují na otevřeném ohni nebo na grilu a dochutí se olivovým olejem, česnekem a bylinkami.
Zelňačka
Zelňačka je tradiční chorvatská polévka, která se vaří z kyselého zelí, brambor, mrkve a cibule. Dochutí se slaninou, klobásou a paprikou a podává se s chlebem.
Štrukle
Štrukle jsou sladké nebo slané těstoviny, které se plní ovocem, tvarohem nebo špenátem. Poté se vaří ve vodě a podávají se s mákem nebo máslem.
Buchty
Buchty jsou sladké knedlíky plněné ovocem nebo tvarohem. Nejčastěji se podávají jako dezert s ovocnou omáčkou.
Tipy na restaurace v Chorvatsku
Pokud preferujete výjimečné zážitky v gastronomii, můžete si vybrat z mnoha restaurací v Chorvatsku. Mezi nejlepší patří 360 Dubrovnik, která nabízí nádherný výhled na město, a restaurace Plavi Podrum ve městě Volosko, která je známá svými mořskými plody.
Závěr
Chorvatsko je nejen krásnou zemí s nádhernými plážemi a historickými památkami, ale také s bohatou kuchyní. Pokud se rozhodnete pro dovolenou v této zemi, neměli byste si nechat ujít grilované ryby a mořské plody, zelňačku, štrukle a buchty. Navštivte také některou z mnoha vynikajících restaurací a užijte si nezapomenutelnou gastronomickou zkušenost.
Často Kladené Otázky
1. Jaké jsou nejtypičtější chorvatské pokrmy a kde je nejlépe ochutnat?
Pokud hledáte autentické chorvatské jídlo, určitě byste měli ochutnat „peka“ – maso pečené pod kovovým zvonem na dřevěných uhlících. Dalším tradičním jídlem je „pašticada“ – dušené hovězí maso s omáčkou z červeného vína, vinného octa, sušeného ovoce a koření. Pokud máte rádi ryby, nezapomeňte ochutnat „brudet“ – rybí polévku s rýží a zeleninou. Nejlepší restaurace jsou na pobřeží, ale můžete si užít i skvělé jídlo v malých rodinných podnicích ve vnitrozemí.
2. Jaké jsou nejoblíbenější chorvatské dezerty?
Chorvatská kuchyně není příliš sladká, ale můžete ochutnat několik tradičních dezertů. „Rafioli“ jsou malé koláčky s mandlemi a pomerančovou kůrou, „krostule“ jsou křupavé a sladké malé kousky těsta, „fritule“ jsou smažené koule s kousky ovoce a „kremšnita“ je klasický krémový dort s listovým těstem. Tyto sladkosti najdete v cukrárnách a kavárnách po celé zemi.